Wat is een Digitale Handtekening

De Digitale Handtekening is de elektronische variant van de handgeschreven handtekening zoals men die gewend is om te zetten. Een Digitale Handtekening bestaat uit elektronische gegevens die gekoppeld worden aan een document, zodat er achteraf geen discussie over de inhoud en/of betrokkenheid kan ontstaan.

Soorten Digitale Handtekening

  • Gekwalificeerde Digitale Handtekening
  • Geavanceerde Digitale Handtekening
  • Gewone Elektronische Handtekening

Gekwalificeerde Digitale Handtekening

De gekwalificeerde handtekening kan gezet worden met een gekwalificeerd certificaat, dit is een bestand wat aan het oorspronkelijke document wordt gekoppeld. Er zijn enkele instanties die onder toezicht van de OPTA deze PKIO Certificaten mogen verstrekken. De Gekwalificeerde Handtekening is de zwaarste vorm van digitaal ondertekenen en heeft altijd een juridische waarde.

Geavanceerde Digitale Handtekening

Onder bepaalde voorwaarden biedt de Geavanceerde Handtekening net als bij de Gekwalificeerde Handtekening volledige rechtsgeldigheid over de ondertekende documenten. Maar het ondertekenproces is voor beide partijen eenvoudiger dan wanneer er een Gekwalificeerde Handtekening wordt gezet.

Gewone Elektronische Handtekening

De Gewone Elektronische Handtekening is de lichtste vorm van ondertekenen doordat de identiteit van de ondertekenaar onvoldoende is vast te stellen. Door de geringe bewijslast over de identiteit van de ondertekenaar en de mogelijkheid om de inhoud van het contract achteraf aan te passen heeft deze handtekening vrijwel geen juridische waarde. Deze toepassing bestaat vaak uit in gescande documenten die voorzien zijn van een handtekening of waar een handtekening met de muis gezet wordt.