skip to Main Content

eIDAS, qTSP, ERDS en qERDS

Het belang van vertrouwensdienstverleners en vertrouwensdiensten

Aangetekend B.V. is de enige Nederlandse eIDAS vertrouwensdienstverlener die de vertrouwensdienst elektronische aangetekende bezorging levert. eIDAS staat voor ‘Electronic Identities And Trust Services’ en is een Europese Verordening. Met eIDAS hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. Europese wetgeving prefereert boven lokale wetgeving en uiteraard ook boven normen en technische afspraken.

Bekijk de lijst met Nederlands providers
eidas-qualified-trust-mark

Enige Nederlandse gekwalificeerde vertrouwensdienst voor Aangetekende Elektronische Bezorging

Wij zijn als organisatie een gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener of vertaald naar de EU-Regulation een qualified Trust Service Provider (qTSP). Het feit dat we ons qualified Trust Service Provider mogen noemen, wil zeggen dat we volgens de toezichthouder, Agentschap Telecom, aan de strengste voorwaarden voldoen rondom informatiebeveiliging en juridische waarde. Hiermee voorkomen we dat grote partijen en overheidsinstanties elke keer weer securitytesten en juridische audits willen uitvoeren. Daardoor kunnen we onze diensten nog sneller uitleveren.

De vertrouwensdienst Aangetekend Mailen heeft een gekwalificeerde variant, een gekwalificeerde elektronische aangetekende bezorging of vertaald naar de EU-Regulation een qualified Electronic Delivery Service (qERDS). ERDS garandeert een veilige en betrouwbare bezorging van elektronische berichten tussen partijen en levert bewijs van het bezorgingsproces dat wettelijk geaccepteerd wordt, Aangetekend Mailen dus. qERDS is een gekwalificeerde variant van ERDS, waarbij zowel de dienst als zijn provider moeten voldoen aan een groot aantal aanvullende vereisten waaraan de reguliere ERDS-diensten en hun providers niet aan hoeven te voldoen.

Vertrouwensdiensten

  1. Certificaat voor elektronische handtekeningen
  2. Certificaat voor elektronische zegels
  3. Elektronische tijdstempels
  4. Elektronisch aangetekend bezorgen
  5. Certificaat voor authenticatie van een website

Elektronische vertrouwensdiensten zijn diensten die het vertrouwen in online transacties bij bedrijven en consumenten vergroten. Hiervoor geldt een Europees overheidsbesluit, de eIDAS verordening. Zo kunt u veilig online diensten afnemen of zaken met de overheid regelen. Binnen Nederland en binnen de Europese Unie (EU). Ook regelt eIDAS het grensoverschrijdend gebruik van elektronische identificatiemiddelen en vertrouwensdiensten tussen de lidstaten van de EU. Zo wordt het gemakkelijker om online en over de grens zaken te doen. Bekijk de lijst met Nederlands vertrouwensdienstverleners.

Certificeringen

       

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top