Ga naar hoofdinhoud

PostNL en de aangetekende brief

Uit onderzoek van het tv-programma Radar blijkt dat PostNL Aangetekende brieven doodleuk door de brievenbus gooit. Als verzender betaal je bijna 9 euro voor het aangetekend verzenden. Naast dit hoge tarief loop je als verzender dus het risico dat de rechter later bepaalt dat er niet voldaan wordt aan de ontvangsttheorie. Dit kan dan weer grote gevolgen hebben voor het proces. Bij een Aangetekende Mail loop je dit risico niet. Daar wordt de oorspronkelijke mail pas vrijgegeven als de ontvanger deze zelf bewust accepteert. De Rechtspraak heeft niet voor niets bevestigt dat je met Aangetekend Mailen altijd voldoet aan de ontvangsttheorie.

Aangetekende Post

Het onderzoek van Radar toonde aan dat maar liefst 80% van de aangetekende poststukken niet op de juiste wijze is afgeleverd. In sommige gevallen tekende de bezorger van PostNL zelf, waarna het poststuk in de brievenbus werd gegooid. Ook werd er lang niet altijd aangebeld of werd het poststuk afgegeven aan de persoon zonder dat deze ervoor hoefde te tekenen.

V   Datum en tijdstip van de aflevering is vastgelegd
?   Identiteit van de ontvanger is vastgelegd
X   Identiteit van de verzender is vastgelegd
X   Authenticiteit van de inhoud is gewaarborgd

Als verzender kies je bewust voor een Aangetekende Zending, omdat je er zeker van moet zijn dat de ontvanger het poststuk heeft ontvangen. Als later de ontvanger kan aantonen dat hij niet heeft getekend voor ontvangst, dan kan een rechter bepalen dat de verzender onjuist heeft gehandeld. Met alle mogelijke vertragende of financiële gevolgen.

Bij een Aangetekend poststuk is er naast de hoge kosten en mogelijke onjuiste aflevering nog een onderbelicht onvolkomenheid. Als ontvanger teken je namelijk eerst voor ontvangst van het poststuk, voordat je het poststuk krijgt en kunt openen. In theorie kan de verzender een lege envelop sturen of later de inhoud van dat poststuk aanpassen. Bij de fysieke aangetekende zending is er alleen een bewijs dat er op een bepaalde datum een poststuk aan de betreffende persoon is afgeleverd. De inhoud van het poststuk wordt niet vastgelegd of gekenmerkt. Daarnaast wordt de afzender ook niet geverifieerd. Iedereen kan uit naam van de afzender iets versturen.

Volgens Radar wordt de belofte niet waargemaakt.

“Aangetekende post verstuur je niet voor niets. Bijvoorbeeld als je bewijs aan je verzekering moet overleggen. Of de rechtbank stuurt je post met de bezwaartermijn erin.

Oftewel: je wilt er zeker van zijn dat de ontvanger het ontvangen heeft. Voor bijna 9 euro garandeert PostNL deze extra zekerheid: “Dan geven we je brief pas af nadat de ontvanger ervoor heeft getekend”, is te lezen op de website van de bezorgdienst. Niet dus.” (bron: Radar)

versus

Aangetekende Mail

Bij een Aangetekende Mail voldoe je altijd aan de ontvangsttheorie, waarbij je altijd weet wie, wat, wanneer en met wie heeft gecorrespondeerd. Lees hier meer over de verzend- en ontvangsttheorie. In de (Europese) wetgeving is duidelijk vastgelegd waar een digitale, aangetekende zending aan moet voldoen. De regels zijn zelf strenger voor de digitale variant. Deze regels zijn:

V   Datum en tijdstip van de aflevering is vastgelegd
V   Identiteit van de ontvanger is vastgelegd
V   Identiteit van de verzender is vastgelegd
V   Authenticiteit van de inhoud is gewaarborgd

Bij de digitale variant voldoen we aan al deze eisen. De verzender stelt op de normale manier zijn e-mail op en voegt zijn document als bijlage toe. De mail wordt verzonden naar de server van Aangetekend Mailen. Daar parkeren wij de mail en sturen eerst een aankondigingsmail naar de ontvanger. Vergelijk dit met de postbode aan de deur die aankondigt dat er een aangetekende brief is. Op het moment dat deze aankondigingsmail in de mailbox binnenkomst, voldoet u al aan de ontvangsttheorie. Ook als deze (per ongeluk) in de SPAM-box van de ontvanger komt. De ontvanger heeft vervolgens 3 opties:

  • De ontvanger klikt op accepteren. De oorspronkelijke mail van de verzender wordt direct vrijgegeven en verzonden naar de mailbox van de ontvanger.
  • De ontvanger klikt op weigeren. De oorspronkelijke mail wordt verwijderd van de server, maar uiteraard niet doorgestuurd naar de ontvanger.
  • De ontvanger doet niets. In dat geval zal er periodiek tot maximaal 2 weken een herinneringsmail worden verzonden. Als na deze 2 weken de ontvanger nog steeds geen keuze heeft gemaakt, dan zal de aflevering wordt gestaakt. Ook in dit geval ontvangt de ontvanger niet de oorspronkelijke mail en wordt deze verwijdert van de server.
Download brochure

Bron: Radar nieuwsitem over Aangetekende brieven

Voordelen Digitale Aangetekende Zending

  • Biedt meer zekerheid voor de verzender dan bij de fysieke brief
  • Beschermt van zowel de verzender als de ontvanger door het waarborgen van de authenticiteit van het document
  • Is sneller dan de fysieke brief
  • Is duurzamer dan de ouderwetse aangetekende brief

En last but not least

  • Is goedkoper dan de Aangetekende Post
Direct een Aangetekende Mail versturen?

Zekerheden van Aangetekende Mail

Zodra de mail van de verzender op de server van Aangetekend Mailen binnenkomt wordt een statusbiljet aangemaakt. Op dit biljet worden alle stappen in het proces opgenomen. Daardoor kun je als verzender later aantonen dat je voldoet aan de eerder genoemde verplichtingen. Om de authenticiteit te waarborgen wordt een hashtag berekent over de inhoud van het document. Deze unieke hashtag wordt ook opgenomen in het statusbiljet. Daarbij wordt niet de inhoud van het document opgeslagen of bewaard, maar de unieke elementen van het document. Zodra er iets wordt veranderd aan het document, dan verandert ook de hashtag van het document. Daardoor kan de verzender later bij de rechter aantonen wat het originele document bij de verzending is geweest.

In alle gevallen wordt er geen inhoud van het document opgeslagen of bewaard door Aangetekend. Daarmee voldoet Aangetekend Mailen ook aan de AVG-wetgeving. Alleen de metadata van de verzending wordt op het statusbiljet gezet. Behalve de verzender en de ontvanger kan er niemand bij de inhoud van het document komen. Bij weigering en het verstrijken van de levertermijn wordt het document verwijderd. Bij acceptatie wordt deze vrijgegeven en verzonden naar de ontvanger. De verzender ontvangt het statusbiljet met alle benodigde (meta)gegevens.

Meer weten? Boek een demo

Ontvang vrijblijvend de brochure van Aangetekend Mailen

Wil je ook weten wat Aangetekend Mailen voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? En wat de voordelen zijn? Vul je gegevens in en wij sturen de brochure per aangetekende mail toe.

    Nieuwsbrief
    Ik wil graag per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief ontvangen van Aangetekend Mailen met daarin nieuwtjes, tips en informatie over onze dienst. Klik hier voor meer informatie over onze privacy- en cookieverklaring.

      Certificeringen   

                  

    De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

    EU Trusted service providers

      Certificeringen

           

    De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

    EU Trusted service providers >>

    Back To Top