skip to Main Content
veilig mailen

Veilig mailen

Hoe veilig is e-mail?

Bij het versturen van een e-mail wil je graag dat dit veilig gebeurt. Toch hoor je veel verhalen over hacks, phishing en datalekken. Omdat e-mail het meest gebruikte correspondentiemiddel is in de zakelijke wereld, is dit ook een belangrijk doelwit voor mogelijke aanvallers.

Het internet is niet opgezet om zo allesomvattend te zijn zoals het nu in de wereld wordt gebruikt. Dit geeft technische uitdagingen die in de begintijd van het internet nooit zijn voorzien. Ook voor het onderdeel e-mail speelt dit probleem.

Zo zijn er verschillende protocollen ontwikkeld waarmee e-mail veiliger kan worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn:
• DMARC, DKIM en SPF
Deze standaarden controleren bij verzending en ontvangst de echtheid van het bericht. Helpt tegen phishing.
• STARTTLS, DNSSEC en DANE
Zorgen voor het versleutelen van de communicatie tussen de e-mailproviders. Waardoor de email niet zomaar afgeluisterd kan worden.

Deze standaarden zijn vooral effectief als alle partijen de nieuwste versies gebruiken. Daarnaast communiceren de verschillende standaarden slecht met elkaar. Of moet de zender en ontvanger zelf acties ondernemen per email om het protocol te activeren.
Zowel verzender en ontvanger moeten zorgen voor een juiste activatie van dergelijke protocollen. Hierdoor is het mogelijk dat de beoogde bescherming verloren gaat.

Waarom veilig mailen?

Met de ingang van de AVG worden bedrijven verplicht de privacygevoelige informatie te beschermen. Daarnaast wil je ook gewoon niet dat gevoelige informatie zomaar kan worden onderschept of aangepast.

Om juridische zekerheid af te dwingen gaat veel belangrijke correspondentie daarom nog via de ouderwetse post. Een aangetekende postzending is niet alleen duur (€8,80) maar ook traag. Na het afleveren van het poststuk heeft de zender geen inzicht meer waar het poststuk zich bevindt.

Door gebruik te maken van Aangetekend Mailen kan de zender veilig bestanden versturen per e-mail.
• Met meer juridische zekerheid als een aangetekend poststuk.
• Direct afgeleverd bij de ontvanger
• Volledig zicht waar de documenten zich bevinden
• AVG-compliant

Hoe verstuur je wel een veilige mail?

Aangetekend Mailen zet speciaal voor elke klant een volledig beveiligde eigen server op. Deze hosten wij uitsluitend in datacentra in Nederland. Vanuit deze specifieke server wordt een beveiligde verbinding tussen zender en ontvanger gemaakt. Wij doen dit onder andere via de boven genoemde protocollen en voldoen daarnaast als officiële Trust Service Provider aan de hoogste normen gesteld door de Europese Unie (eIDAS). Ook laten we voor onze grootste klanten (banken en verzekeraars) met regelmaat ethical hackers los op ons systeem om te bewijzen dat bij ons jouw data veilig is.

Als gebruiker merk je daar maar weinig van. Met onze plug-in stuur je in no-time veilige mails in Outlook.

Veilig mailen met de NTA7516

Veilig Mailen in de Zorg, de NTA7516 is de nieuwe norm voor veilige ad hoc communicatie van gezondheidsinformatie. Omdat vrijwel alle kenmerken binnen deze norm passen bij de wijze waarop Aangetekend Mailen werkt is het voldoen aan deze norm een logische stap. Als enige Nederlandse partij met een ‘Qualified Electronic Registered Delivery Service’ is onze veiligheidsstandaard gelijk en op verschillende onderdelen zelfs hoger dan de NTA7516-norm voorschrijft.

Naast veiligheid biedt Aangetekend Mailen ook juridische zekerheid en kunnen de verzonden documenten optioneel ook rechtsgeldig digitaal ondertekend worden voor akkoord op de inhoud. Daarmee is Aangetekend Mailen de one-stop-shop voor veilige en zekere communicatie.

NTA 7516 ‘Veilige e-mail in de zorg’ goedgekeurd voor publicatie

Op 19 maart heeft de werkgroep de concept NTA 7516 ‘Eisen voor veilige e-mail & chatapplicaties’ goedgekeurd voor publicatie. De werkgroep heeft een brede vertegenwoordiging van stakeholders bestaande uit (vertegenwoordigers van) patiënten, zorgaanbieders, leveranciers, regio-organisaties en deskundigen op het gebied van informatiebeveiliging en wetgeving. De laatste redactionele verbeteringen worden nu verwerkt. De publicatie vindt plaats in mei dit jaar. Lees verder…

Lees hier meer over veilig mailen in de zorg

 

Ook zij gebruiken Aangetekend Mailen

Meer weten?

    eIDASeIDAS gekwalificeerde dienst voor Aangetekende zendingen per email

    Back To Top
    Zoeken