Stuitingsbrief verjaring grond
Voor verborgen gebreken die binnen vijf jaar na aankoop van de woning ontdekt worden, kan de verkoper – en in sommige gevallen de makelaar – nog aansprakelijk gesteld worden. Voorwaarde is wel dat de koper nog niet eerder op de hoogte was van het gebrek en dat aantoonbaar is dat het gebrek is ontstaan voordat de huidige eigenaar de woning betrok. Ook moet zo’n gebrek verhinderen dat er normaal gebruik gemaakt kan worden van de woning.
- Opstellen van je e-mail
- Controleren van je e-mail
- Identificeren zodat we zeker weten wie je bent
- Betalen voor verzending € 5,45
Wat is stuiting?
Het verschil tussen recht hebben en recht krijgen komt helaas nog regelmatig voor. Dus kan het voorkomen dat je als rechthebbende aanspraak kunt maken (of denkt te kunnen maken) op een bepaalde vordering of het nakomen van een toezegging, maar dat degene die daaraan zou moeten voldoen helemaal niet of niet op de juiste wijze reageert. Zo’n vordering kan dan gaan verjaren, waardoor je ondanks je recht uiteindelijk toch met lege handen komt te staan. In de wet zijn termijnen opgenomen wanneer de diverse vorderingen kunnen verlopen. Dit noemt men verjaring. De termijnen voor verjaring zijn overigens niet altijd gelijk: het hangt af van de soort vordering die men heeft, maar meestal is het vijf jaar.
Het Burgerlijk Wetboek heeft een artikel opgenomen (3:317 lid 1) waarin de mogelijkheid wordt gegeven om zo’n verjaring te stuiten, zodat het recht op vordering niet verloren gaat. Als je als schuldeiser binnen de verjaringstermijn een schriftelijke aanmaning of mededeling aan de schuldenaar stuurt waarin je precies en ondubbelzinnig aangeeft dat recht op nakoming behouden blijft, wordt de verjaringstermijn gestuit en begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen.
Soms is een tweede brief noodzakelijk als de nieuwe termijn na verloop van de wettelijke termijn ook weer dreigt te gaan verlopen.
Stuiting van verjaring van eigendomsrecht van een grondstuk
Het eigendom van een stuk grond dat onrechtmatig door iemand in gebruik is, kan je verliezen door het verloop van een door de wet bepaalde termijn. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat jouw buurman een stuk grond van jou (ongevraagd) in bezit heeft genomen en vervolgens in bezit houdt voor een lange periode.
De verjaring van eigendomsrecht is ofwel 10 jaar bij te goeder trouw ofwel 20 jaar als er geen sprake is van te goeder trouw. Dat betekent dat de eigenaar tijdig stuiting in werking moet stellen om het eigendomsrecht zeker te stellen. Vervolgens kan eventueel een juridische procedure worden opgestart als de onrechtmatige gebruiker niet direct ingaat op de eis tot teruggaaf.
De onrechtmatige gebruiker zal dan moeten aantonen dat de grond minimaal 10 jaar lang en te goeder trouw in zijn of haar bezit is, maar ook dat dit vermeende ‘bezit’ in die periode onafgebroken is geweest. Ook zal hij of zij moeten aantonen bijvoorbeeld met foto’s dat er gedurende die gehele periode een muur of hek om het erf heeft gestaan.
Indien de onrechtmatige gebruiker niet ter goeder trouw is, dan geldt zoals hiervoor aangegeven een verjaringstermijn van 20 jaar. Ook dan zal hij of zij moeten aantonen dat het stuk grond al die tijd in zijn of haar vermeend bezit is geweest.
Als uit onderzoek blijkt dat wel ooit schriftelijk of mondeling toestemming is gegeven, dan is de kans groot dat de gebruiker zogenaamd ‘houder’ van de grond is geworden. Dan kan geen sprake zijn van verjaring en hoeft dus ook niet te worden gestuit.
Let op: een schriftelijke aanmaning bij vordering over onrechtmatige grondgebruik heeft slechts 6 maanden werking. Als partijen niet tot een definitieve oplossing komen, moet dus binnen 6 maanden een dagvaarding worden uitgebracht om de verjaringstermijn definitief te stuiten. Zie ook artikel 3:316 Burgerlijk Wetboek.
Hoe stuiting in te zetten?
Zo’n aanmaning of mededeling van eigendomsrecht moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en hij moet aantoonbaar bij de onrechtmatige gebruiker van de grond aankomen. Dat kan natuurlijk per aangetekende brief, maar veel sneller en beduidend goedkoper gaat dat per Aangetekend Mailen Click & Send. Zo ben je zeker van een rechtsgeldig bewijs van verzending zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. En een overzicht van de verzend- en ontvanggegevens komt na de verzending direct in jouw mailbox.
Gratis voorbeeldbrief stuiting van verjaring van verjaring eigendomsrecht
Hoe werkt het?
Een aangetekende e-mail verstuur je eenvoudig via de knop ‘Verstuur nu’. Je stelt de tekst op en voegt eventuele bijlagen toe. Bij de volgende stap kun je de email en alle velden controleren. Om een aangetekende e-mail te kunnen versturen is het wettelijk vereist dat je je identificeert. Dit doen wij met iDIN en dat werkt via je bank. Als laatste stap volgt de betaling via iDEAL waarna de Aangetekende Mail wordt verstuurt. Een kopie van de Aangetekende Mail en de track & trace ontvang je in je inbox.
Stap 1
Opstellen e-mail
Stap 2
Controleren e-mail
Stap 3
Identificeren
Stap 4
Betalen
Voordelen van Aangetekend Mailen
Ultiem gemak
Je verstuurt supersnel belangrijke documenten met extra zekerheid, zonder dat je de deur uit hoeft.
Veilig en rechtsgeldig
Je e-mail en bijlagen worden beveiligd verzonden. Daarbij ontvang je een verzendbewijs én een ontvangstbewijs.
Snel en direct
Jouw Aangetekende e-mail wordt direct aangeboden aan de ontvanger, zonder wachttijd.
24/7 te volgen
Je hebt tijdens het hele proces volledig inzicht in de voortgang van je e-mail.
Kostenbesparend
Een Aangetekende e-mail is goedkoper dan de fysieke variant waarbij ‘gewicht’ ook niet uitmaakt voor de prijs die je betaald.
100%
rechtsgeldig in EU
Aangetekend Mailen voldoet volledig aan Europese regelgeving. De rechtbank erkent de aangetekende e-mail als juridisch bewijs.
85%
hogere attentiewaarde
Bezorging via Aangetekend Mailen trekt veel meer aandacht dan een gewone e-mail of poststuk.
2
minuten slechts
Supersnel versturen én bezorgen zonder dat je de deur uit hoeft.
Waarom Aangetekend Mailen?
Een Aangetekende Mail versturen is eenvoudiger en voordeliger dan het versturen van een aangetekende brief per post. Daarnaast heb je meer zekerheid dat het bericht ook daadwerkelijk bij de ontvanger terecht komt. Na de verzending ontvang je direct een statusmail in je eigen mailbox met een statusbiljet. Met het statusbiljet kan je de real-time status van je Aangetekende Mail volgen. Hierdoor heb je meer grip op de situatie en kan je met een gerust hart belangrijke informatie via een Aangetekende Mail versturen.