skip to Main Content

‘Een oplossing die past bij de bank van de toekomst’

‘Een oplossing die past bij de bank van de toekomst’

Als coöperatief directeur van de Rabobank en lid van de global innovation board van de Rabogroep is Eric Lücke onder meer verantwoordelijk voor de investeringsagenda van de energietransitie. In deze blog vertelt hij over de uitdagingen van de bank van morgen en welke rol beveiligde en rechtsgeldige correspondentie daarin kan spelen.

Blik op de toekomst

Ik ben verantwoordelijk voor de banken van vandaag, maar ben ook volop bezig met de ontwikkeling van de banken van morgen. Het ene moment rij ik in Groningen, op weg naar een vestiging van onze bank in Noord-Nederland, het andere moment buig ik me over nieuwe technieken in de energietransitie, zoals bijvoorbeeld de waterstofeconomie. Die blik op de toekomst, dat is enorm mooi en spannend om mee bezig te zijn. Dat gaat niet alleen om de techniek, maar vooral ook over de mens: hoe verbinden we onze klanten aan wat er in de toekomst staat te gebeuren.

Bankwezen in disruptie

De digitalisering van het bedrijfsleven speelt daarbij een grote rol. Ook het mkb is volop met die zoektocht bezig. Dat begon al tien jaar geleden. Toen raakten ondernemers ervan doordrongen dat ze het met alleen een stenen winkel niet gingen redden, een webshop was een must. Inmiddels is ook het bankwezen in disruptie. Is de bank over tien jaar nog wel de bank van vandaag? Die kans is heel klein. De economie wordt door veel externe factoren beïnvloed. We hebben al drie jaar te maken met een negatieve rentestructuur, twee jaar geleden schudde COVID-19 de wereld op en vandaag de dag kijken we massaal naar de gebeurtenissen in Oekraïne. Die ontwikkelingen gaan sneller en sneller en de bank van de toekomst is dichterbij dan je denkt. Hoe mooi is het dat ik daar een rol in kan spelen.

Werken op afstand

Onderdeel van die nieuwe wereld is het werken op afstand. Door COVID heeft dat een enorme vlucht genomen. Vrijwel al mijn medewerkers werken twee tot drie dagen thuis en twee tot drie dagen op enige ontmoetingsplek bij de Rabobank. Natuurlijk kunnen klanten ons bezoeken bij een van onze vestigingen, maar ook dat aantal drastisch aan het verminderen, een ontwikkeling die je bij alle banken ziet. Ook het contact met klanten verloopt steeds vaker online. Dat moet wel allemaal veilig gebeuren.

Drie aspecten aan veiligheid

Als we kijken naar veiligheid, zijn er drie verschillende aspecten. Allereerst moeten onze klanten weten dat hun privacygevoelige gegevens veilig zijn. Daarnaast moeten ze natuurlijk weten waar hun bestanden staan. Als ze een digitale brief krijgen, waar staat die dan nog meer, behalve in hun Rabo-app? Tenslotte hebben we natuurlijk te maken met cybersecurity. Dag in, dag uit worden we tientallen keren aangevallen. Partijen uit het Oostblok, uit China, uit Korea proberen onze bank te ontwrichten. Gelukkig hebben we een keigoed cybersecurityteam in dienst. Daar investeren wij geld en manuren in. Daar past Aangetekend Mailen bij.

Van papieren brieven naar digitale post

Vroeger, als er een brief naar klanten ging, ging er een mooie postzegel op, werd die brief naar het postkantoor gebracht en ging het met de postbode mee. Dan moest je maar afwachten of en hoe de brief uiteindelijk aankwam bij de klant. Vandaag de dag gaat dat digitaal. Dankzij Aangetekend Mailen weet je zeker dat de brief bij de juiste persoon is aangekomen, wanneer de brief is opengemaakt en of er al is gereageerd. Philip en ik kennen elkaar al een jaar of zeven. Toen Aangetekend Mailen nog volop in ontwikkeling was, klankborden we al met elkaar. Inmiddels is Aangetekend Mailen al een bekend fenomeen binnen de Rabobank, net als bij onze dochtermaatschappij De Lage Landen Group. Momenteel onderzoeken we of we Aangetekend Mailen kunnen introduceren bij onze klanten, zakelijk en particulier. Het zou toch prachtig zijn als een klant de Rabo-app opent, en de opzegging van de huur, een sollicitatiebrief of de annulering van een zakelijke bestelling kan doen via Aangetekend Mailen. Betalen kan dan naadloos via de bankomgeving waar je dan toch al inzit en je brieven vind je in dezelfde omgeving als je geld en je – virtuele – pasjes. Het is nog niet zo ver, maar zo’n oplossing past in mijn optiek helemaal bij de bank van de toekomst.

Nieuwsgierig?

Wil je eens verder praten over wat Aangetekend Mailen voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.

Download onze brochure

 

Vacature Javascript Master

Vacature Javascript Developer.  Wil jij een belangrijke rol binnen onze…

Programma NSR

North Sea Regatta De North Sea Regatta is het grootste…

Vacature New Business Sales

Vacature New Business Sales. Als New Business Sales zal jij…

Maak kennis met Bastiaan ter Weel, marketingmanager Aangetekend BV
Maak kennis met …

Bastiaan ter Weel, onze marketingmanager In mei is Bastiaan ter…

NEN en de Rechtspraak kondigen einde NTA 7516 aan

Het Centraal College van Deskundigen Zorg & Welzijn heeft besloten…

Samenwerking IPEX en Aangetekend in België
Samenwerking IPEX en Aangetekend in België

IPEX veroverde eind jaren 80 de Belgische markt met printoplossingen.…

Vijf redenen om Aangetekend Mailen in automotive
Vijf redenen om Aangetekend Mailen in te zetten binnen de Automotive-branche

De automotive-sector kent de nodige uitdagingen. Niet alleen is er…

Zo voldoe je eenvoudig aan de zorgplicht
Zo voldoe je eenvoudig aan de zorgplicht

Financiële ondernemingen zoals banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen, bemiddelaars en financieel adviseurs,…

‘Een oplossing die past bij de bank van de toekomst’
‘Een oplossing die past bij de bank van de toekomst’

Als coöperatief directeur van de Rabobank en lid van de…

Vijf redenen waarom Aangetekend Mailen een goed idee is
Vijf redenen waarom Aangetekend Mailen een goed idee is

Met Aangetekend Mailen kun je documenten beveiligd en rechtsgeldig verzenden.…

De volgende stap in digitalisering van je advocatenkantoor?
De volgende stap in digitalisering van je advocatenkantoor? Zo doe je dat

Tot voor kort ontving de Rechtspraak maandelijks nog zo'n 30.000…

Legal tech Map
Aangetekend Mailen onderdeel van de Dutch Legal Tech map

De Nederlandse Legal Tech Map is een soort routekaart die…

Terugblik op een flexibel en succesvol jaar
Terugblik op een flexibel en succesvol jaar

Werd 2020 vooral getekend door onrust, zorgen en een gemis…

En de fax? Die werkt niet meer
En de fax? Die werkt niet meer…

Ooit was de fax het toonbeeld van vernuft, maar na…

Maak kennis met… Tjeerd van Zijl, onze New Business Manager
Maak kennis met… Tjeerd van Zijl, onze New Business Manager

Eind april is Tjeerd van Zijl van start gegaan als…

ckv
‘Ik ben groot voorstander van technologie, maar er gaat niets boven een informele babbel met een biertje’

CKV Bank is niet alleen een Belgische hypotheekbank, spaarbank en…

Back To Top
Zoeken