Het cruciale belang van Aangetekend Mailen in de financiële dienstverlening

In de recente uitspraak van 22 februari 2024 van het Kifid (uitspraak 2024-0125) tegen Achmea Schadeverzekeringen N.V., handelend onder Centraal Beheer, is een nieuwe norm gesteld die de betekenis van communicatie in de financiële sector benadrukt. Deze zaak, betreffende de weigering van de verzekeraar om dekking te verlenen voor de diefstal van een scooter vanwege het ontbreken van een voertuigvolgsysteem, werpt licht op een belangrijke kwestie: de wijze waarop financiële dienstverleners hun klanten informeren over wijzigingen in de polisvoorwaarden.

Verkeerde communicatiemethode

De kern van het probleem lag in de communicatiemethode. De verzekeraar had bij de verlenging van de verzekering nieuwe voorwaarden gesteld, maar deze slechts beschikbaar gesteld via een online klantenportaal, zonder de klant hier direct en expliciet op te wijzen. De commissie oordeelde dat dit niet voldeed aan de zorgplicht zoals omschreven in de Wet financieel toezicht en de ontvangsttheorie (Burgerlijk Wetboek), met als gevolg dat de nieuwe voorwaarden niet rechtsgeldig waren en de verzekeraar alsnog moest uitkeren.

Het Belang van Aangetekend Mailen

Dit voorval onderstreept het cruciale belang van Aangetekend Mailen binnen de financiële dienstverlening. Aangetekend Mailen garandeert niet alleen dat belangrijke documenten zoals polisvoorwaarden effectief en rechtsgeldig worden gecommuniceerd, maar biedt ook onweerlegbaar bewijs van ontvangst. Dit beschermt zowel de dienstverlener als de consument en zorgt ervoor dat aan de wettelijke zorgplicht wordt voldaan.

In tegenstelling tot het simpelweg plaatsen van documenten in een online portaal, waarbij onzekerheid bestaat over de vraag of de informatie daadwerkelijk is ontvangen en begrepen, biedt Aangetekend Mailen een solide basis voor het aantonen van de nakoming van de zorgplicht. Dit is van onschatbare waarde in situaties waarin de communicatie van voorwaarden en wijzigingen daarin essentieel is voor de geldigheid van overeenkomsten.

Actie ondernemen

Deze uitspraak dient als een wake-up call voor alle financiële dienstverleners om hun communicatieprocessen te heroverwegen en de inzet van Aangetekend Mailen serieus te nemen. Het waarborgen van transparante, effectieve communicatie is niet alleen een wettelijke verplichting maar ook een fundament voor het opbouwen van vertrouwen met uw klanten.

Bent u een financiële dienstverlener en wilt u ervoor zorgen dat uw communicatieprocessen voldoen aan de hoogste standaarden van wettelijke compliance en klanttevredenheid? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek. Onze experts staan klaar om u te begeleiden bij het implementeren van Aangetekend Mailen binnen uw organisatie, zodat u met vertrouwen kunt voldoen aan uw zorgplicht en uw klantrelaties kunt versterken.

Laat deze kans niet liggen om uw communicatieprocessen naar een hoger niveau te tillen en tegelijkertijd te voldoen aan essentiële wettelijke vereisten. Plan direct een adviesgesprek in en zet de eerste stap naar optimale communicatie binnen uw financiële dienstverlening.

Zij maken al gebruik van onze oplossingen

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd hoe Aangetekend Mailen in de praktijk werkt? Plan een persoonlijke afspraak in met een van onze experts.

Ontvang onze brochure via een Aangetekende Mail. Zo ervaar je direct het proces aan de ontvangende kant.

Andere klanten gebruiken ook

Digitaal Ondertekenen

Overeenkomsten moeten rechtsgeldig ondertekend zijn. Ook met een digitale handtekening moet dit waterdicht zijn. Optioneel kan er een extra identificatie gevraagd worden voor meer zekerheid.

Lees meer >>

Beveiligd Mailen

Privacygevoelige data moet worden beschermd tegen verlies, diefstal of hacken. Gebruik altijd veilig mailen om dit te voorkomen. Als de mail niet veilig kan worden afgeleverd, krijgt de ontvanger een bericht om de mail veilig op te halen.

Lees meer >>

Grote Bestanden Mailen

Het kan soms lastig zijn om een groot bestand via de mail te verzenden, omdat dit de mailserver flink belast. Of de bijlage bevat privacygevoelige data. Verstuur bijlagen veilig en gemakkelijk via de server van Aangetekend.

Lees meer >>

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top