Keurmerk Private Lease accepteert Aangetekend Mailen

Begin dit jaar heeft Stichting Keurmerk Private Lease haar voorwaarden aangepast. Zij communiceerde aan haar leden dat zij bij non-betaling ook van een beveiligd e-mailsysteem gebruik kunnen maken. Tot nu toe was een fysieke aangetekende brief vereist om de leaseovereenkomst te kunnen ontbinden, nu is ook een rechtsgeldige digitale variant toegestaan. In dit artikel deelt ‘Automotive’ advocaat mr. Albert S. Oegema zijn kijk op deze kwestie.

Wijziging van de voorwaarden Keurmerk Private Lease

Tot voor kort konden leden van Stichting Keurmerk Private Lease bij wanbetaling een leaseovereenkomst alleen ontbinden na het sturen van een aangetekende brief, met eventueel een kopie per gewone brief of per e-mail. Kortgeleden stuurde de stichting haar leden een interne brief waarin zij een wijziging van de voorwaarden communiceerden. Vanaf nu is digitale communicatie – op voorwaarde dat het voldoet aan de schriftelijkheidsvereiste – net zo geaccepteerd als de papieren variant.

Verzend- en ontvangsttheorie

In Nederland kennen we de verzend- en ontvangsttheorie. In het kort houdt dat in dat een poststuk, een brief, een e-mail of WhatsApp pas juridisch effect heeft als de verzender kan bewijzen dat het de geadresseerde heeft bereikt. Bij WhatsApp tonen de vinkjes aan dat de geadresseerde een bericht heeft ontvangen en gelezen. Met een papieren brief of poststuk voldoe je aan de ontvangsttheorie op het moment dat de postbode een aangetekend poststuk overhandigt aan de voordeur of als de geadresseerde het poststuk ophaalt bij een afhaalpunt. Hoe zit dat nu precies met e-mail? Je moet als verzender kunnen aantonen dat je bericht in mailbox van de ontvanger is gekomen. Echter, het feit dat een mail is verzonden, wil nog niet zeggen dat de geadresseerde deze heeft ontvangen, laat staan gelezen. Eventuele ontvangst- en leesbevestigingen kunnen mensen uitschakelen. Om toch aan te tonen dat een e-mail daadwerkelijk is verstuurd, ontvangen én gelezen is dan technisch onderzoek nodig. Blijft het feit dat de geadresseerde kan beweren dat hij, zij of hen een bericht niet heeft gezien. Kortom, gedoe.

qERDS, de belangrijke eIDAS-erkenning voor gekwalificeerde e-mails

Aangetekend Mailen brengt daar verandering in. Met de inzet van Aangetekend Mailen wordt de inhoud van een document geborgd, is absoluut duidelijk wie de afzender is en wie de ontvanger en wordt elke fase van het verzend- en ontvangstproces vastgelegd. Bij de gekwalificeerde versie wordt de authenticiteit van zowel de verzender als de ontvanger zorgvuldig gecontroleerd. Tot op heden is Aangetekend de énige Nederlandse vertrouwensdienst voor Elektronische Aangetekende Bezorging met de belangrijke EU-erkenning qERDS, de belangrijke eIDAS-erkenning voor gekwalificeerde e-mails.

Verleg het risico naar de ontvanger

Met alle waarborgen die Aangetekend Mailen biedt, kan men juridisch aantonen dat een bericht is verstuurd én ontvangen. Dat is wat ertoe doet in een juridische zaak. Of het bericht dan ook daadwerkelijk geopend is, maakt feitelijk niet meer uit. De verzender verlegt op deze manier het risico naar de ontvanger. Een gewoon e-mailbericht heeft in een rechtszaak geen bewijsrecht, een digitaal bericht dat is verzonden met Aangetekend Mailen heeft dat wel.

Stichting Keurmerk Private Lease staat rechtsgeldige digitale variant van aangetekende post toe

Als een product van een leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft, kan een consument erop vertrouwen dat hij, zij of hen veilig, verantwoord en vertrouwd een auto kan leasen. Het feit dat Stichting Keurmerk Private Lease nu in haar voorwaarden heeft opgenomen dat bij non-betaling ook gebruikgemaakt kan worden van een beveiligd e-mailsysteem, is een goede ontwikkeling. Tot nu toe was een fysieke aangetekende brief vereist om de leaseovereenkomst te kunnen ontbinden. In een wereld waarin digitalisering steeds verder gaat, is het niet meer dan logisch dat nu ook een rechtsgeldige digitale variant is toegestaan. Als leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease staat dus niets je in de weg om een bericht via Aangetekend Mailen te versturen.

Meer weten? Volg ons gratis webinar!

De mobiliteitsbranche is voortdurend in beweging. Daarom organiseren wij op een speciale webinar voor deze sector. Geïnteresseerd? Schrijf je dan nu in.

Nieuwsgierig naar nog vijf redenen om Aangetekend Mailen in te zetten binnen de mobiliteitsbranche? Die vind je hier.

 

Mr. Albert S. Oegema

Ontvang vrijblijvend de whitepaper Digitaal, Veilig en Rechtsgeldig communiceren

Werkzaam in de mobiliteit sector? Download dan deze gratis whitepaper en kom alles te weten over beveiligd mailen, aangetekend mailen en digitaal ondertekenen binnen de sector. Klanten als Leaseplan, That's Lease, PON, Mercedes Benz en BMW financial services gingen je al voor.

[contact-form-7 id="34933"]

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Zij maken al gebruik van onze oplossingen

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd hoe Aangetekend Mailen in de praktijk werkt? Plan een persoonlijke afspraak in met een van onze experts.

Ontvang onze brochure via een Aangetekende Mail. Zo ervaar je direct het proces aan de ontvangende kant.

Andere klanten gebruiken ook

Digitaal Ondertekenen

Overeenkomsten moeten rechtsgeldig ondertekend zijn. Ook met een digitale handtekening moet dit waterdicht zijn. Optioneel kan er een extra identificatie gevraagd worden voor meer zekerheid.

Lees meer >>

Beveiligd Mailen

Privacygevoelige data moet worden beschermd tegen verlies, diefstal of hacken. Gebruik altijd veilig mailen om dit te voorkomen. Als de mail niet veilig kan worden afgeleverd, krijgt de ontvanger een bericht om de mail veilig op te halen.

Lees meer >>

Grote Bestanden Mailen

Het kan soms lastig zijn om een groot bestand via de mail te verzenden, omdat dit de mailserver flink belast. Of de bijlage bevat privacygevoelige data. Verstuur bijlagen veilig en gemakkelijk via de server van Aangetekend.

Lees meer >>

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top