Ga naar hoofdinhoud

De Rechtspraak in Nederland heeft bekend gemaakt op de langere termijn te kiezen om het Europese certificaat eIDAS (qERDS) als voorwaarde te stellen om veilig te mailen met de Rechtspraak. De Rechtspraak heeft als streefdatum 1 januari 2024.

Deze beslissing is tot stand gekomen na het inactiveren van het schema NCS 7516. Daardoor zijn de NTA 7516-certificaten niet meer geldig en zullen er ook geen nieuwe certificaten meer afgegeven worden.  Om toch nog veilig te kunnen mailen met de Rechtspraak kunnen de aanbieders van Veilig Mailen abonnementen (met een geldig certificaat op 14 mei 2022) en technisch gekoppeld waren, dit vooralsnog blijven doen.

De Rechtspraak heeft dus gekozen om het Europese certifcaat eIDAS als voorwaarde te stellen om in de (nabije) toekomst Veilig te kunnen mailen. Op dit moment is Aangetekend BV de énige Nederlandse vertrouwensdienst voor Elektronische Aangetekende Bezorging (qERDS).

Aangetekend BV levert verschillende diensten om elektronische communicatie makkelijk, rechtsgeldig en digitaal mogelijk te maken.

Meer informatie

aangetekend
beveiligd
ondertekend
grote-bestanden

Bewijslast, ontvangsttheorie en rechtsgeldigheid

Bij het versturen van een document met een belangrijkere inhoud, heb je vast vragen over de juridische zekerheid. Hoe is de identiteit van de ontvanger en authenticiteit van het document aan te tonen? In juridische termen spreekt men dan over de ontvangsttheorie. En hoe is de rechtsgeldigheid bij het digitaal ondertekenen van een contract geregeld? Hoe weet je zeker dat de juiste persoon de overeenkomst bekrachtigt? In de digitale wereld zijn dit terechte vragen en klinkt het erg ingewikkeld.

Goedkoop.

Voordelen van digitale communicatie

De meeste mensen zijn bekend geraakt met de digitale communicatie. Ze vinden het makkelijk en hebben hier zelfs een duidelijke voorkeur voor. De verzender speelt hier graag op in. Niet alleen uit het oogpunt van klantvriendelijkheid, maar ook de snelheid van verzenden, de opvolging en het kosten-, milieuaspect zien zij als voordelen. Cijfers van het CBS tonen dan ook aan dat minder dan 20% van de bedrijven in Nederland vandaag de dag nog via de traditionele manier hun documenten op papier via de post verzenden.

Privacywetgeving en mogelijke schade voor uw organisatie

En dan is er ook nog een privacywetgeving, waarbij persoonlijke gegevens beschermd moeten worden. Het niet hebben én bewaken van de juiste processen die een datalek voorkomen, kan grote schade voor je organisatie tot gevolg hebben. Niet alleen in financiële zin door een geldelijke boete, maar ook in het imago door slechte publiciteit. De oplossing is gelukkig makkelijk te gebruiken.

Efficiënt.

Belangrijkheid van Secure Communication neemt fors toe

Niet geheel verrassend blijkt dan ook uit onafhankelijk onderzoek van Mordor Intelligence dat de omzet in de “Global Messaging Security Market” in de komende vijf jaar zal verviervoudigen. Deze studie toont aan dat de belangrijkheid van de veiligheid van deze zogenaamde “secure communicatie”, voor documenten die ertoe doen, enorm toeneemt. Hierbij kun je denken aan o.a. aangetekende zendingen, communicatie waarbij de data goed beschermd moet worden, een document ondertekend wordt en de identiteit van de partijen vastgelegd moeten worden.

eIDAS verordening

Aangetekend B.V. is het enige Nederlandse bedrijf dat de Europees gekwalificeerde vertrouwensdienst voor ERDS (Electronic Registered Delivery Service - dienst voor elektronisch aangetekende bezorging) levert. Met de inzet van Aangetekend Mailen wordt de inhoud van het document geborgd, is absoluut duidelijk wie de afzender is en wie de ontvanger en wordt elke fase van het verzend- en ontvangstproces vastgelegd. Bij de gekwalificeerde versie wordt de authenticiteit van zowel de verzender als de ontvanger zorgvuldig gecontroleerd.

Als gekwalificeerde vertrouwensdienstverlener (Qualified Trust Service Provider) heeft Aangetekend B.V. met de diensten Aangetekend Mailen en Aangetekend Mailen Plus in ieder Europees land dezelfde status als lokale postbedrijven.

Meer regels hoeft niet altijd ingewikkelder te zijn

Gelukkig hoeft dit niet ingewikkeld te zijn en kan het wel makkelijk. Zo hebben de Europese Commissie en lokale beleidsmakers hier duidelijke verordeningen en regelingen voor opgesteld. Uiteraard moeten providers van dit soort oplossingen gecertificeerd zijn en voldoen aan de hoogste normen.

Gekwalificeerde dienstverlener

Aangetekend BV uit Utrecht is de enige volledig Nederlandse provider die eIDAS is gekwalificeerd en beschikt over de juiste Europese certificeringen. Met het ontwikkelen van diensten als Beveiligd Mailen, Aangetekend Mailen, Digitaal Ondertekenen en Large File Transfer kunt u vanuit uw Outlook (365) of direct vanuit uw business systeem, eenvoudig belangrijke documenten verzenden. Dit is net zo makkelijk als het verzenden van een gewone e-mail. Op de achtergrond wordt elke e-mail beveiligd en als het nodig is rechtsgeldig verzonden. Daarnaast zijn er diverse koppelingen mogelijk met externe diensten om te kunnen identificeren, direct te kunnen betalen en zijn er integraties met diverse business systemen.

Verstuur uw belangrijke documenten net zo makkelijk als een email

Ontdek hoe makkelijk het is om digitaal, beveiligd en rechtsgeldig documenten te versturen. Vraag onze brochure op, download onze white paper hieronder of vraag om een demo van een van onze experts.

De opkomst en (voorlopige) ondergang van Nederlandse normen voor Veilig Mailen

In deze whitepaper wordt beschreven waarom en hoe deze normen tot stand kwamen, maar ook hoe ze vooralsnog feitelijk van het toneel zijn verdwenen. Tot slot wordt ingegaan op de al langer bestaande, stringente Europese eisen voor een ‘elektronisch aangetekende zending’, zoals die door alle lidstaten van de EU – dus inclusief Nederland – is aanvaard.

[contact-form-7 id="30957"]

Webinars

Aangetekend organiseert vaak webinars voor de diverse sectoren. In slechts een uurtje vertellen we je de laatste ontwikkelingen over secure communication. Voor afdelingsmanagers, credit managers, juridische – en HR professionals, data protection officers, ambtenaren uit alle branches is dit een belangrijke bron van informatie. Via onze reeks “AM sharing” delen we onze kennis over de toenemende belangrijkheid in secure communication. Want juist bij digitaal communiceren is het wettelijk verplicht om privacygevoelige data van klanten te beschermen én soms om de aantoonbaarheid en juridische zekerheid te waarborgen. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit net zo makkelijk is als het versturen van een gewone mail?

Klik hier om te zien welke webinars wij in de komende maanden organiseren.

Suite
Alle producten van Aangetekend BV

  Certificeringen

       

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Artikelen en laatste nieuws

In diverse sectoren gingen in totaal 0 gebruikers je al voor

“Wij zijn een A-merk, daar sluit de oplossing van Aangetekend naadloos bij aan”

Martijn Jansen
XA

Lees het hele klantverhaal

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top