Te laat in beroep

Ai. Mr. X ging in beroep tegen zijn schrapping, maar de termijn was verstreken. Hoe zit het met verzending en ontvangst van aangetekende e-mail?

Op 7 januari kreeg mr. X per e-mail een aankondiging: de raad van discipline Arnhem-Leeuwarden stuurt u een aangetekend stuk. Misschien moest mr. X even moed verzamelen, misschien keek hij weinig in zijn inbox – in elk geval klikte hij pas op 9 januari op de in die aankondiging opgenomen link. Daarop floepte de aangetekende e-mail zijn postvak in, en daarmee de uitspraak in zijn tuchtzaak. En kon hij lezen dat hij door de raad van discipline was geschrapt.

Op 8 februari diende mr. X per e-mail een beroepschrift in tegen de beslissing, die de raad volgens hem op 9 januari aan hem had verzonden. Nou is de beroepstermijn dertig dagen, dus dat zou nog net op tijd zijn. Maar volgens de deken (klager) moest 7 januari gelden als datum van ontvangst – en dan zou mr. X te laat zijn.

Het Hof van Discipline deed navraag bij de raad van discipline en zelfs bij KPN Aangetekend Mailen: hoe gaat zoiets in zijn werk? Ze kregen een ‘Aangetekend Mailen statusoverzicht’ waarop precies te zien was wanneer de berichten waren verzonden en afgeleverd, en wanneer mr. X de aangetekende mail had opgevraagd. Ook ontvingen ze een verwijzing naar een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland uit 2017 over aangetekend mailen. Volgens die uitspraak kan ‘met de ontvangst van de aankondiging door de mailserver […] worden gezegd dat de e-mail het digitale postvak van [eisers] heeft bereikt.’

In navolging daarvan oordeelt het Hof van Discipline dat mr. X op 7 januari wist of kon weten dat de beslissing van de raad aan hem was gezonden. Dat betekende, aldus het Hof, dat mr. X tot en met 6 februari beroep kon instellen.

Mr. X was dus te laat met zijn appel, het Hof verklaarde zijn beroep niet-ontvankelijk.

 

Wilt u graag wat meer informatie over onze dienst Aangetekend Mailen? Neem dan contact met ons op.

 

Bron: Advocatenblad

Zij maken al gebruik van onze oplossingen

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd hoe Aangetekend Mailen in de praktijk werkt? Plan een persoonlijke afspraak in met een van onze experts.

Ontvang onze brochure via een Aangetekende Mail. Zo ervaar je direct het proces aan de ontvangende kant.

Andere klanten gebruiken ook

Digitaal Ondertekenen

Overeenkomsten moeten rechtsgeldig ondertekend zijn. Ook met een digitale handtekening moet dit waterdicht zijn. Optioneel kan er een extra identificatie gevraagd worden voor meer zekerheid.

Lees meer >>

Beveiligd Mailen

Privacygevoelige data moet worden beschermd tegen verlies, diefstal of hacken. Gebruik altijd veilig mailen om dit te voorkomen. Als de mail niet veilig kan worden afgeleverd, krijgt de ontvanger een bericht om de mail veilig op te halen.

Lees meer >>

Grote Bestanden Mailen

Het kan soms lastig zijn om een groot bestand via de mail te verzenden, omdat dit de mailserver flink belast. Of de bijlage bevat privacygevoelige data. Verstuur bijlagen veilig en gemakkelijk via de server van Aangetekend.

Lees meer >>

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top