Wat betekent ‘rechtsgeldig’ eigenlijk?

In de moderne, digitale wereld waarin we leven, is het maken van afspraken en overeenkomsten tussen partijen een dagelijkse realiteit. Of het nu gaat om zakelijke contracten, arbeidsovereenkomsten of de aankoop van goederen en diensten, de betrouwbaarheid en geldigheid van deze afspraken zijn cruciaal. Maar wat zorgt ervoor dat een overeenkomst niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk standhoudt? Dit brengt ons bij het concept van ‘rechtsgeldigheid’, een fundamenteel principe in het recht dat bepaalt of een overeenkomst juridische bindkracht heeft. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis van rechtsgeldigheid, de voorwaarden die de wet stelt aan het sluiten van geldige overeenkomsten.

Als mensen een afspraak of contract maken, horen we vaak over ‘rechtsgeldigheid’. Dit betekent dat een afspraak ook echt geldt volgens de wet, zelfs als de mensen die de afspraak maakten later van gedachten veranderen of als er problemen zijn bij het uitvoeren van de afspraak.

Rechtsgeldig

Volgens het Nederlandse Burgerlijk Wetboek (Artikel 217 Burgerlijk Wetboek Boek 6) ontstaat een afspraak zodra iemand iets aanbiedt en de ander dat accepteert. De wet beschrijft ook onder welke voorwaarden zo’n afspraak geldig is, hoe je deze kunt veranderen of wanneer je deze kunt afwijzen.

Een belangrijke regel is dat beide partijen echt moeten willen wat ze afspreken, en dat moet duidelijk blijken. Pas als beide partijen het echt eens zijn, hebben ze een geldige afspraak gemaakt.

Iemand moet zijn of haar wil duidelijk maken door een verklaring die duidelijk en te controleren is. Niemand mag gedwongen worden om akkoord te gaan, en er mag geen sprake zijn van bedrog of misleiding door anderen.

Wilsovereenstemming

De wet zegt (Artikel 33 Burgerlijk Wetboek Boek 3): Een officiële handeling vereist een duidelijke wil die naar buiten is gebracht door een verklaring.

Hoewel je op verschillende manieren je akkoord kunt geven, is schriftelijk vaak het beste, vooral als er later onenigheid is over wat er precies is afgesproken. Het is heel belangrijk dat alle documenten echt zijn en niet later zijn veranderd. De handtekeningen moeten echt zijn en data en tijden kloppen met wanneer alles echt gebeurde.

Oplossingen Secure Communication

De diensten van Aangetekend, zoals Aangetekend Mailen, Beveiligd Mailen en Digitaal Ondertekenen, sluiten perfect aan bij wat we zojuist besproken hebben over de rechtsgeldigheid van afspraken. Deze diensten zorgen ervoor dat jouw afspraken en overeenkomsten niet alleen veilig en vertrouwelijk zijn, maar ook dat ze voldoen aan alle wettelijke eisen voor rechtsgeldigheid.

Met Aangetekend Mailen kun je belangrijke documenten veilig versturen, waarbij je een bewijs van verzending en ontvangst krijgt. Beveiligd Mailen zorgt ervoor dat jouw communicatie vertrouwelijk blijft.

Met Digitaal Ondertekenen kan je documenten van een rechtsgeldige digitale handtekening voorzien. Zo heb je altijd bewijs dat de wilsovereenstemming tussen partijen duidelijk, verifieerbaar en volgens de wet is, wat cruciaal is voor de rechtsgeldigheid van je afspraken.

Zij maken al gebruik van onze oplossingen

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd hoe Aangetekend Mailen in de praktijk werkt? Plan een persoonlijke afspraak in met een van onze experts.

Ontvang onze brochure via een Aangetekende Mail. Zo ervaar je direct het proces aan de ontvangende kant.

Andere klanten gebruiken ook

Digitaal Ondertekenen

Overeenkomsten moeten rechtsgeldig ondertekend zijn. Ook met een digitale handtekening moet dit waterdicht zijn. Optioneel kan er een extra identificatie gevraagd worden voor meer zekerheid.

Lees meer >>

Beveiligd Mailen

Privacygevoelige data moet worden beschermd tegen verlies, diefstal of hacken. Gebruik altijd veilig mailen om dit te voorkomen. Als de mail niet veilig kan worden afgeleverd, krijgt de ontvanger een bericht om de mail veilig op te halen.

Lees meer >>

Grote Bestanden Mailen

Het kan soms lastig zijn om een groot bestand via de mail te verzenden, omdat dit de mailserver flink belast. Of de bijlage bevat privacygevoelige data. Verstuur bijlagen veilig en gemakkelijk via de server van Aangetekend.

Lees meer >>

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top