Ga naar hoofdinhoud

De wet

De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) is een wet die in Nederland in 2020 is ingevoerd en die bedoeld is om de elektronische communicatie tussen de overheid en burgers te verbeteren. Deze wet maakt het voor gemeenten verplicht om elektronisch te communiceren met hun inwoners en om elektronische documenten aan te bieden voor aanvragen en vergunningen.

Een van de gevolgen van de WMEBV voor Nederlandse gemeenten is dat zij hun processen moeten aanpassen om aan de wet te voldoen. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij hun websites moeten aanpassen zodat inwoners elektronisch documenten kunnen uploaden, of dat zij elektronische vergunningverlening moeten implementeren. De gemeenten zullen ook de verplichting hebben om zorg te dragen voor de beveiliging van de gegevens.

Daarnaast kan de wet ook leiden tot kosten voor de gemeenten, zoals bijvoorbeeld kosten voor technologische aanpassingen of training van personeel.

Een andere gevolg is dat gemeenten, in samenwerking met hun burgers, de digitale vaardigheden zullen moeten verhogen, zodat de burgers in staat zijn om elektronisch te communiceren met de overheid.

Een van de positieve gevolgen is dat de WMEBV ertoe leidt dat gemeenten meer efficiënt en effectief zullen worden in hun communicatie met inwoners, dat zal zorgen voor tijd- en kostenbesparingen en ook voor een grotere transparantie en rechtvaardigheid in de bestuurlijke processen.

Samengevat, de WMEBV leidt tot verplichtingen voor Nederlandse gemeenten om hun processen aan te passen om te voldoen aan de wet, wat kan leiden tot kosten en technologische uitdagingen, maar ook tot verbeteringen in de efficiëntie en transparantie van de gemeentelijke communicatie met hun inwoners.

Beveiligd Mailen en Aangetekend Mailen kunnen gemeenten helpen bij de verplichtingen die de WMEBV met zich meebrengt. Volg een webinar of download onze brochures.

Mogelijke oplossingen voor overheidsinstanties

Aangetekend BV biedt diverse oplossingen om bedrijven en organisaties te helpen bij het beveiligen van hun communicatie. Voor meer informatie over deze diensten klik je op

Beveiligd Mailen

Grote Bestanden Mailen

Elektronisch Ondertekenen

Aangetekend Mailen

aangetekend

Aangetekend Mailen

beveiligd

Beveiligd Mailen

ondertekend

Digitaal Ondertekenen

grote-bestanden

Grote Bestanden Mailen

Webinar: De overheid en veilig communiceren

Speciaal voor professionals die werkzaam zijn binnen de overheid organiseren wij een gratis webinar. Tijdens dit webinar vertellen we over de laatste ontwikkelingen op het gebied van secure communication en hoe de producten van Aangetekend hier een eenvoudige oplossing voor kunnen zijn. Schrijf je gratis in via deze link.

De opkomst en (voorlopige) ondergang van Nederlandse normen voor Veilig Mailen

In deze whitepaper wordt beschreven waarom en hoe deze normen tot stand kwamen, maar ook hoe ze vooralsnog feitelijk van het toneel zijn verdwenen. Tot slot wordt ingegaan op de al langer bestaande, stringente Europese eisen voor een ‘elektronisch aangetekende zending’, zoals die door alle lidstaten van de EU – dus inclusief Nederland – is aanvaard.

[contact-form-7 id="30957"]
In diverse sectoren gingen in totaal 0 gebruikers je al voor

“Ik ben groot voorstander van technologie, maar er gaat niets boven een informele babbel met een biertje”

Rudi Deruytter
CKV Bank

Lees het hele klantverhaal

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top