Huur opzeggen

Bij een verhuizing komt altijd veel kijken. Waaronder de huur opzeggen van je huidige woning. Om gedoe achteraf te voorkomen is het belangrijk dat je dit goed regelt. Bij wet moet dit dan ook aangetekend worden verzonden. Verstuur een volledig rechtsgeldige huur opzegging aangetekend zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. En je krijgt het bewijs van de verzending direct in jouw eigen mailbox.

Verstuur aangetekend voor € 5,45

Aangetekend Versturen

Rechtsgeldig

Veilig Mailen

Beveiligd

Aangetekend Efficient

Efficiënt

Aangetekende Brief

Kostenbesparend

Huurcontract opzeggen?
Houd hier rekening mee:

Wat is de opzegtermijn van een huurcontract?

De opzegtermijn van het huurcontract is gelijk aan de betalingstermijn: minimaal één maand en maximaal drie maanden. Een betalingstermijn van één maand is het meest gebruikelijk. Als er in het huurcontract een langere opzegtermijn staat dan de betalingstermijn dan hoeft daar niet aan gehouden te worden. De opzegtermijn is dan maximaal één betalingstermijn. Van deze wettelijke regel mag niet worden afgeweken.

Wat betekent 1 maand opzegtermijn huur?

Een opzegtermijn van 1 maand betekent dat je 1 maand van te voren de huur op moet zeggen. Het betreft in de meeste gevallen een kalendermaand. De opzegtermijn gaat dan in per de eerste van de volgende maand. Als je de huur op wil zeggen per 1 september dan moet je de opzeggen uiterlijk voor 1 augustus aangetekend versturen.

Hoe vraag ik mijn borg terug?

Bij het aangaan van de huurovereenkomst is het waarschijnlijk dat er borg is betaald. Als de woning of kamer goed is achtergelaten en alle huur is voldaan, dan dient de verhuurder de borg terug te betalen. Het is belangrijk dit verzoek mee te nemen in de opzegging van de overeenkomst. Vaak betaalt de verhuurder de borg binnen één maand na het vertrekt.

Kan je een huurcontract van een jaar opzeggen?

Een huurcontract van één jaar kan je tussentijds opzeggen.  Dit kan sinds 1 juli 2016 door de invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015. Let wel op dat je alleen als huurder in deze situatie op mag zeggen en de verhuurder niet. Let bij het opzeggen van de huur altijd op de opzegtermijn.

Kan je een huurcontract eerder opzeggen?

Als je een woonhuis of appartement huurt voor een vaste periode van twee jaar of langer, dan kan je de huur alleen tussentijds opzeggen met akkoord van de verhuurder. Gaat de verhuurder hier niet mee akkoord, dan kan je de huur pas opzeggen na de vaste periode. Alleen huurcontracten van één jaar of korter kunnen tussentijds worden opgezegd.

Hoe aangetekend huur opzeggen?

In de wet staat dat de huur per aangetekende brief opgezegd dient te worden. Inmiddels is er gelukkig ook jurisprudentie waaruit blijkt dat een opzegging per e-mail ook aan de wettelijke vereisten kan voldoen. Belangrijk daarbij is dat aantoonbaar moet zijn dat de verhuurder de opzegging heeft ontvangen. Met het gebruik van Aangetekend Mailen ontvang je, na het versturen van de opzegging, direct het bewijs van de verzending in jouw eigen mailbox. Via de knop “Verstuur direct” stuur je eenvoudig, beveiligd en rechtsgeldig jouw huuropzegging aangetekend.

Kan de verhuurder altijd de huur opzeggen?

Als huurder heb je huurbescherming en daarom mag de verhuurder niet zomaar de huur opzeggen. Er zijn omstandigheden waardoor de verhuurder de huur wel mag opzeggen.

  • Je betaalt de huur niet. Als je één maand of meer niet hebt betaald kan de verhuurder naar de rechter stappen om de huur per direct op te zeggen.
  • Je zorgt voor overlast. Bijvoorbeeld geluidsoverlast. Hiermee kan de verhuurder ook naar de rechter stappen om de huur per direct op te zeggen.
  • De verhuurder heeft zelf de woning nodig. Bijvoorbeeld na een scheiding.
  • Je bent het niet eens met het gewijzigde huurcontract. Denk hierbij aan huurverhoging na groot onderhoud.
  • Bouwplannen op de plek van de woning. De verhuurder bouwt op de plek van de woning iets anders. Dit moet altijd wel goedgekeurd worden door de gemeente.

Moet ik een reden opgeven als ik mijn huur wil opzeggen?

Als je als huurder de huur op wil zeggen hoef je geen reden voor de opzegging geven aan de verhuurder. Stuur de opzegging altijd aangetekend en hou rekening met de opzegtermijn.

Dé oplossing voor alle
belangrijke documenten

Beveiligd

Rechtsgeldig

Efficient

eIDAS QTSP

Waarom huur opzeggen?

Er zijn veel redenen te verzinnen waarom je gaat verhuizen en daar komt veel bij kijken. Wat je dan niet wil is dat de huuropzegging gedoe oplevert en daarmee tijd en geld gaat kosten. Met een Aangetekende Mail ben je er zeker van dat je de huuropzegging rechtsgeldig hebt verzonden.

Huur opzeggen vanwege een verhuizing

Je woont al een tijdje naar je zin maar vanwege ruimte te kort, ander werk, relaties, of anders, ga je verhuizen. Regel je verhuizing daarom goed met het opzeggen van je huurcontract met de gratis voorbeeld brief.

Opzeggen huurcontract door wanprestaties verhuurder

Het leek zo mooi en tijdens de bezichtiging was er niets te zien. Maar als je eenmaal in een huis woont heb je al vrij snel door wat er niet deugd. De verhuurder heeft het mooier doen lijken en doet niet zijn best om de problemen te verhelpen. In dat geval wil je rechtsgeldig je huurcontract opzeggen.

Het huurcontract opzeggen vanwege het stoppen van een relatie

Het huis waar jullie samen zijn gaan wonen is niet meer jullie gezamenlijke plek. De relatie is gestopt en je wil dan ook graag een nieuwe start met een nieuw huis. Om geen onduidelijkheid over het huis en de huurkosten te krijgen met je ex kun je beter samen het opzeggen huurcontract regelen.

Overige redenen waarvoor je een huur opzeggen brief nodig hebt

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te verzinnen waarom je de huur wil opzeggen. Denk aan gezinsuitbreiding, tijdelijke ruimte, ander werk, etc. in alle gevallen moet je de verhuurder laten weten dat je de huurovereenkomst beëindigd. Om zeker te zijn dat het goed is geregeld kun je gebruik maken van het voorbeeld ‘huur opzeggen brief’

Gratis voorbeeldbrief huuropzeggen

Trustpilot score - Aangetekend Mailen Click & Send

trustpilot_score
Back To Top