WMEBV en de gevolgen voor de overheid

De wet

De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) is een wet die binnenkort in Nederland wordt ingevoerd. De wet is gericht op het verbeteren van de digitalisering van het bestuurlijk verkeer tussen burgers, bedrijven en overheden.

De wet heeft een aantal gevolgen voor de Nederlandse overheid. Hieronder een aantal voorbeelden:

  1. Verplichting tot het aanbieden van elektronisch verkeer: De wet verplicht de overheid om zoveel mogelijk bestuurlijke processen digitaal aan te bieden. Dit betekent dat de overheid verplicht is om digitaal verkeer met burgers en bedrijven te faciliteren.
  2. Digitale identiteit: De wet verplicht de overheid om digitale identiteiten te verstrekken voor burgers en bedrijven, zodat zij digitaal verkeer kunnen hebben met de overheid.
  3. Integratie van bestuurlijke processen: De wet verplicht de overheid om bestuurlijke processen te integreren, zodat de burger of bedrijf niet meerdere keren dezelfde gegevens hoeft in te vullen.
  4. Verplichting tot verstrekken van gegevens: De wet verplicht de overheid om gegevens te verstrekken aan andere overheidsinstanties, wanneer deze gegevens nodig zijn voor een bestuurlijk proces.
  5. Algemene verantwoordelijkheid voor veiligheid: De wet verplicht de overheid om een algemene verantwoordelijkheid te hebben voor de veiligheid van het elektronisch verkeer. Dit betekent dat de overheid verantwoordelijk is voor de beveiliging van de systemen die zij gebruiken voor het verkeer met burgers en bedrijven.
  6. Meldplicht Datalekken: De wet voegt ook de plicht toe voor de overheid om datalekken te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en eventueel ook aan de betrokken personen.

In samenvatting de wet WMEBV heeft tot doel het verbeteren van de digitale dienstverlening van de overheid, de beveiliging en transparantie van het elektronisch verkeer tussen overheid, bedrijven en burgers. Ook zal het efficiënter maken van bestuurlijke processen en integratie van systemen door de overheid.

Mogelijke oplossingen voor overheidsinstanties

Aangetekend BV biedt diverse oplossingen om bedrijven en organisaties te helpen bij het beveiligen van hun communicatie. Voor meer informatie over deze diensten klik je op

Beveiligd Mailen

Grote Bestanden Mailen

Elektronisch Ondertekenen

Aangetekend Mailen

aangetekend

Aangetekend Mailen

beveiligd

Beveiligd Mailen

ondertekend

Digitaal Ondertekenen

grote-bestanden

Grote Bestanden Mailen

Webinar: De overheid en veilig communiceren

Speciaal voor professionals die werkzaam zijn binnen de overheid organiseren wij een gratis webinar. Tijdens dit webinar vertellen we over de laatste ontwikkelingen op het gebied van secure communication en hoe de producten van Aangetekend hier een eenvoudige oplossing voor kunnen zijn. Schrijf je gratis in via deze link.

De opkomst en (voorlopige) ondergang van Nederlandse normen voor Veilig Mailen

In deze whitepaper wordt beschreven waarom en hoe deze normen tot stand kwamen, maar ook hoe ze vooralsnog feitelijk van het toneel zijn verdwenen. Tot slot wordt ingegaan op de al langer bestaande, stringente Europese eisen voor een ‘elektronisch aangetekende zending’, zoals die door alle lidstaten van de EU – dus inclusief Nederland – is aanvaard.

[contact-form-7 id="30957"]

Zij maken al gebruik van onze oplossingen

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd hoe Aangetekend Mailen in de praktijk werkt? Plan een persoonlijke afspraak in met een van onze experts.

Ontvang onze brochure via een Aangetekende Mail. Zo ervaar je direct het proces aan de ontvangende kant.

Andere klanten gebruiken ook

Digitaal Ondertekenen

Overeenkomsten moeten rechtsgeldig ondertekend zijn. Ook met een digitale handtekening moet dit waterdicht zijn. Optioneel kan er een extra identificatie gevraagd worden voor meer zekerheid.

Lees meer >>

Beveiligd Mailen

Privacygevoelige data moet worden beschermd tegen verlies, diefstal of hacken. Gebruik altijd veilig mailen om dit te voorkomen. Als de mail niet veilig kan worden afgeleverd, krijgt de ontvanger een bericht om de mail veilig op te halen.

Lees meer >>

Grote Bestanden Mailen

Het kan soms lastig zijn om een groot bestand via de mail te verzenden, omdat dit de mailserver flink belast. Of de bijlage bevat privacygevoelige data. Verstuur bijlagen veilig en gemakkelijk via de server van Aangetekend.

Lees meer >>

  Certificeringen

De enige Nederlandse eIDAS gekwalificeerde vertrouwensdienst voor een elektronische Aangetekende brief.

EU Trusted service providers >>

Back To Top